top of page
  • Obrázek autoraRoman Kopáček

Domácí chléb bez hnětení s česnekem

Doba přípravy: 10 minut Doba pečení: 30 minut Porce: 1 kus


Říká se že člověk má v životě vše zkusit, tak jsem zkusil upéct

první chleba. takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. Já si těsto připravil ve středu kolem 22 hodiny.

U jednotlivých kroků je uveden čas, ani moc nádobí nenaděláte. Budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál nebo pečící papír, skleněný pekáč s poklopem nebo jakýkoliv hrnec s poklicí (cca 2 l) vhodný do trouby.


Ingredience:


500 g hladké mouky 250 g hladké chlebové mouky


1 lžička sůl 1 lžička kmínu 2,5 lžičky česneku (třený) 1,5 hrnku vody




Postup:

  1. Dáme do mísy a nasucho zamícháme mouku, droždí, sůl, kmín, česnek (můžeme přidat semínka, bylinky, škvarky dle vaší chuti...).

  2. Do zamíchané směsi přilijeme 1,5 hrnku vody (těsto ať je raději trošku hustší, lépe se s ním potom pracuje) a promícháme.

  3. Vznikne toto nevzhledné těsto (obr. 1), které zakryjeme utěrkou. Práce 1-2 minuty.

  4. Po 8-12 hodinách těsto vyndáme na pomoučněný vál (já použil pečící papír nechtělo se mi špinit vál od mouky) gumovou stěrkou roztáhneme na placku (obr. 3) a necháme asi 10 minut odpočnout.

  5. Těsto přeložíme na třetiny "zvrchu a zespodu" a na třetiny "zleva a zprava" (obr. 4, 5) a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím zapneme troubu na 230°C a dáme do ní předehřát kastrol i s poklicí.

  6. Přendáme těsto do vyhřátého kastrolu (můžeme opět něčím posypat). Pečeme 30 minut při 230°C. Pak sundáme poklici a pečeme ještě asi 15 minut (záleží, jak peče trouba, radši to hlídat, doba dopékání může být kratší).


Přeji dobrou chuť.



17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page